Mesleki Yeterlilik Belgesi birçok işi bünyesinde barındırmaktadır. Ancak Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu (5544) ikinci maddesi (2) ; “Tabiplik, diş hekimliği, hemşirelik, ebelik, eczacılık, veterinerlik, mühendislik ve mimarlık meslekleri ile en az lisans düzeyinde öğrenimi gerektiren ve mesleğe giriş şartları kanunla düzenlenmiş olan meslekler bu Kanun kapsamı dışındadır.” ifadesine yer vermektedir. Dolayısıyla bu mesleklerin dışındaki tüm mesleklere ilişkin MYK Mesleki yeterlilik belgelerinin verilmesi söz konusudur. Şuan için sadece 40 (kırk) Meslekte, Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu hale getirildi.
Mesleki Yeterlilik Belgesi almak için önce Türk Akreditasyon kurumu tarafından Akredite olmuş ve Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlara bireyler tarafından başvuru yapılması gerekmektedir. Bu başvuru sonrasında belli bir süre adaylar bekledikten sonra başvuru onaylanıp onaylanmadığını yetkili kuruluşlar tarafından sizlerden alınan iletişim bilgilerinle size iletirler. Bu süreçte başvurunuz kesinlikle onaylanmalıdır. Başvurunuz onaylandıktan sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından belirlenen tarih ve saatlerde yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşu tarafından sınav ve değerlendirme gerçekleştirilir. Sınavlarınız ve değerlendirmeleriniz bittiği zaman belirlenen tarih aralığında eğer başarılı bir not aldıysanız sizlere Mesleki Yeterlilik Kurumunun onayı ile MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi takdim edilir ve böylece Mesleki Yeterlilik Belgelerini adaylar almış olur.
Ulusal yeterliliklere göre sürdürülen teorik ve performansa dayalı sınavlarda başarılı olmuş olan kişi ve ya kişilere MYK tarafından Mesleki Yeterlilik Belgesi ve aynı şekilde geçerliliği bulunan her yerde taşıyabileceğiniz taşınabilir cüzdan tipi adı verilen MYK Mesleki Yeterlilik Kimlik Kartı Verilmektedir.